Alkohol towarzyszy ludzkości od tysiącleci. Według naukowców proces destylacji był znany już w okolicach 3500 roku p.n.e. Nie wiadomo kiedy dokładnie powstał napój nazywany dziś wódką. Pewne jest to, że przypominające ją płyny były znane w średniowieczu.
Nie pito ich jednak wtedy. Służyły do produkcji perfum i leków a czasem nawet do eksperymentów przeprowadzanych przez alchemików. Kiedy pojawiła się czysta wódka nadająca się do spożycia, szybko podbiła europejskie stoły. Polska nie była tutaj wyjątkiem. Początkowo był to towar luksusowy. Z czasem jednak trafił również do biedniejszej części społeczeństwa. Wódka stała się częścią naszej kultury na tyle, że jest często kojarzona z naszym krajem. Za początek nowoczesnego podejścia do produkcji wódki można uznać rok 1895. W carskiej Rosji ustalono wtedy szczegółowe zasady produkcji tego trunku. Wraz ze wzrostem popularności alkoholu pojawiły się również problemy dotyczące jego nadużywania. Jest to jednak temat tak obszerny, że należałoby poświęcić mu osobny artykuł. Jesteś ciekawy tego, jak wygląda proces powstawania czystej wódki? W internecie znajdziesz bez problemu jego szczegółowy opis. Surowcami, które są tutaj niezbędne są zboża lub ziemniaki. Jeśli chodzi o serwowanie tego alkoholu, to przyjęło się schładzać go przed podaniem na stół. Czysta wódka powinna być przechowywana w lodówce. Rozlewa się ją do kieliszków o pojemności od 40 do 80 ml. Zdarza Ci się wznosić toast wódką? Wiedz o tym, że nie jest to pozytywnie postrzegane przez znawców dobrych manier. Do tego celu służą inne alkohole, takie jak wino lub szampan.