Czym jest ektruzja żywności?

Na całym świecie chętnie spożywa się żywność przygotowaną na bazie produktów zbożowych. Przez stulecia stosowano różne metody przetwarzania żywności.

Wraz z rozwojem naszej cywilizacji stawały się one coraz bardziej nowoczesne. Obecnie często stosowana jest ekstruzja. Niewiele osób wie, co oznacza to pojęcie. Miliony osób sięgających po chrupki, płatki śniadaniowe i makarony nawet nie wie o tym, że te produkty żywnościowe powstały dzięki zastosowaniu ekstruzji. Polega ona na zgniataniu zbóż do chwili otrzymania częściowo płynnej masy.

Zostaje ona wtedy przeciśnięta przez szczelinę o niewielkich rozmiarach. Wszystko to odbywa się we wnętrzu specjalnie do tego celu przygotowanego urządzenia. Podobnie jak w przypadku każdej innej technologii, tak i tutaj można wymienić kilka wad takiego rozwiązania. Otrzymany dzięki ekstruzji produkt spożywczy należy do grupy wysoko przetworzonych. Przez ten proces żywność traci niektóre swoje wartości odżywcze. W Polsce jednym z pionierów w stosowaniu opisanej w tym artykule technologii jest firma Consfood.

Każdy, kto planuje podjęcie działalności biznesowej związanej z tą technologią może liczyć na profesjonalną poradę ze strony firmy Consfood. Eksperci doradzą zastosowanie konkretnych rozwiązań i chętnie odpowiedzą na każde pytanie Klienta. Warto zaznaczyć, że firma kierowana przez profesora Mościckiego jest w stałym kontakcie z producentami urządzeń wykorzystywanych w procesie ekstruzji. Zadzwoń lub napisz, aby uzyskać więcej informacji na temat oferty.