Ekstruzja żywności, tu dowiesz się więcej!

Zboża są ważnym składnikiem żywności, którą codziennie spożywamy. W miarę rozwoju naszej cywilizacji opracowywane były coraz to nowsze metody przetwórstwa.

W dzisiejszych czasach wymagania stawiane producentom żywności przez ich klientów są bardzo wysokie. Konsumenci oczekują smacznych, a przy tym wygodnych w zastosowaniu produktów, które będą dostępne w atrakcyjnej cenie. Producenci żywności starają się spełnić te oczekiwania. To jeden z powodów stosowania przez nich ekstruzji. Pod tą nazwą kryje się metoda przetwarzania żywności stosowana w przypadku pieczywa, makaronów, słodyczy oraz pokarmu przeznaczonego dla zwierząt. W praktyce polega to na wykorzystaniu specjalnej maszyny, która zgniata żywność aż do momentu, w którym zostaje uzyskana częściowo płynna masa. Przeciska się ją wtedy przez szczelinę o niewielkich rozmiarach. Wewnątrz maszyny panuje wysoka temperatura. Jest to niezbędne, aby można było uzyskać zaplanowany wcześniej efekt – zobacz linie produkcyjne do ekstruzji. Dzięki ekstruzji produkty spożywcze stają się bardziej trwałe. Jako ciekawostkę można podać fakt, że poważnie rozważa się jej zastosowanie, kiedy nadejdzie konieczność zaopatrzenia w żywność uczestników dalekich wypraw kosmicznych.

Planujesz zostać producentem żywności i stosować przy tym ekstruzję? A może już się tym zajmujesz, ale masz w planie dokonanie wymiany stosowanych przez Ciebie urządzeń na bardziej nowoczesne? Skorzystaj z oferty Biura Konsultingowego Consfood. Zadzwoń lub napisz, aby uzyskać więcej informacji.